Sůl Praganda zkušenosti

1

Máte rádi domácí uzeniny a chtěli byste je zkusit také vyrobit? Vlastně, není to nic tak složitého, jak by se mohlo na první pohled zdát.

V dřívějších staletích si domácí uzené masné výrobky připravovala většina obyvatel venkovských stavení, vždyť řezník v dnešním slova smyslu neexistoval vždy nebo nemusel být dostupným svými cenami.

praganda-sul-zkusenostiPokud si chcete dopřát nějaké ty domácí párky, uzené, šunku nebo jakoukoliv jinou pochutinu, bylo by však ideální pořídit si značné množství nakládací soli.

Bez ní se totiž nehnete z místa. Ano, uzeniny jsou přesolené a nezdravé, ale něco podobného k nim prostě patří – a mají i skvělou chuť.

Nikde není psáno, že jich musíte spotřebovat celé kilogramy, rozdělte se s rodinou, dopřejte si pěknou porci uzenin o dovolené nebo na narozeniny. Nejde o nic špatného…

Jaké je vlastně složení Pragandy?

Praganda je z devadesáti osmi procent jedlá kamenná sůl. Zbytek tvoří cukr, dusitan sodný (E250), dextróza a škrobový sirup. Obsah dusitanu sodného je maximálně 0,3 procenta, tato látka je totiž potenciálním alergenem, který je nevhodný pro děti.

Na druhou stranu prodlouží životnost výrobku, takže je v případě uzenin takřka nezbytností. Bohužel zatím neexistuje látka, která by jej v tomto směru mohla nějak nahradit.

Najdete jej v konzervovaném a naloženém mase, slanině, párcích, klobásách a tak podobně. Dusitan sodný je běžnou součástí solicích směsí.

Když se řekne Praganda, zasvítí oči každému profesionálnímu řezníkovi. Právě toto povolání je s potřebou podobných solících směsí pevně spjaté, běžně se používá asi dvacet gramů solicí směsi na jeden kilogram masa.

Nasolené maso se nechá asi dva dny v chladu, poté se zalije lákem (sto gramů rozpuštěné Pragandy na litr) a dalších deset dnů stráví v chladném prostředí, poté se udí.

Nepřehlédněte:  Chitosan na hubnutí

U klobás je postup velmi podobný. Praganda by se měla skladovat při teplotě pod třicet stupňů Celsia a při maximální relativní vlhkosti vzduchu 70 procent.

Přidejte vaši recenzi, zkušenosti či hodnocení

Sem napište vaši recenzi

Vytvořit nový účet
Resetovat heslo