Sůl Praganda zkušenosti

1

Máte rádi domácí uzeniny a chtěli byste je zkusit také vyrobit? Vlastně, není to nic tak složitého, jak by se mohlo na první pohled zdát.

V dřívějších staletích si domácí uzené masné výrobky připravovala většina obyvatel venkovských stavení, vždyť řezník v dnešním slova smyslu neexistoval vždy nebo nemusel být dostupným svými cenami.

praganda-sul-zkusenostiPokud si chcete dopřát nějaké ty domácí párky, uzené, šunku nebo jakoukoliv jinou pochutinu, bylo by však ideální pořídit si značné množství nakládací soli.

Bez ní se totiž nehnete z místa. Ano, uzeniny jsou přesolené a nezdravé, ale něco podobného k nim prostě patří – a mají i skvělou chuť.

Nikde není psáno, že jich musíte spotřebovat celé kilogramy, rozdělte se s rodinou, dopřejte si pěknou porci uzenin o dovolené nebo na narozeniny. Nejde o nic špatného…

Jaké je vlastně složení Pragandy?

Praganda je z devadesáti osmi procent jedlá kamenná sůl. Zbytek tvoří cukr, dusitan sodný (E250), dextróza a škrobový sirup. Obsah dusitanu sodného je maximálně 0,3 procenta, tato látka je totiž potenciálním alergenem, který je nevhodný pro děti.

Na druhou stranu prodlouží životnost výrobku, takže je v případě uzenin takřka nezbytností. Bohužel zatím neexistuje látka, která by jej v tomto směru mohla nějak nahradit.

Najdete jej v konzervovaném a naloženém mase, slanině, párcích, klobásách a tak podobně. Dusitan sodný je běžnou součástí solicích směsí.

Když se řekne Praganda, zasvítí oči každému profesionálnímu řezníkovi. Právě toto povolání je s potřebou podobných solících směsí pevně spjaté, běžně se používá asi dvacet gramů solicí směsi na jeden kilogram masa.

Nasolené maso se nechá asi dva dny v chladu, poté se zalije lákem (sto gramů rozpuštěné Pragandy na litr) a dalších deset dnů stráví v chladném prostředí, poté se udí.

Nepřehlédněte:  Renumax recenze

U klobás je postup velmi podobný. Praganda by se měla skladovat při teplotě pod třicet stupňů Celsia a při maximální relativní vlhkosti vzduchu 70 procent.

Přidejte vaši recenzi, zkušenosti či hodnocení

Sem napište vaši recenzi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Vytvořit nový účet
Resetovat heslo