Srovnání kloubních výživ: Jak vybrat tu správnou?

1

Výběr správné kloubní výživy je klíčový krok pro zajištění zdraví vašich kloubů, zejména pokud trpíte bolestmi, ztuhlostí nebo zvýšenou fyzickou zátěží. Na trhu existuje široká škála produktů, které slibují úlevu a regeneraci kloubů. Jak ale vybrat ten nejlepší přípravek pro vás? Při výběru kloubní výživy je důležité zohlednit několik kritérií, která vám pomohou najít to pravé.

Příčinou bolesti kostí a kloubů může být mnoho. Nejčastěji jde o zánět kloubů (artritida) či onemocnění způsobené opotřebením kloubů (artróza). Existuje několik způsobů, jak si lze pomoci (od vyšetření u lékaře přes rehabilitace až po obklady na bolest). My se zaměříme na tzv. kloubní výživu, která by měla být výbavou nejen starších lidí s opotřebovanou kloubní chrupavkou, ale také lidí s fyzickým vytížením, kteří kloubní chrupavku často namáhají.

Nejlépe hodnocené kloubní výživy

Srovnali jsme 30 kloubních výživ. Mezi nejlépe hodnocené doplňky stravy na klouby a kosti patří:


1. Zlatý muflon – silné složení pro opotřebované klouby

90 %

Více o účincích


2. Animal Flex Universal – složení pro sportovce

80 %

Více o účincích


3. Inca Collagen – prémiový kolagen s účinkem na klouby

75 %

Více o účincích

Kritéria pro výběr kloubní výživy

Jak vybrat správnou kloubní výživu? Ještě než přijdeme k našemu výběru nejlepších kloubních výživ, dáme vám základní tipy při výběru toho správného pro vaše klouby. V našem testu jsme zohledňovali tato kritéria, která se hodí sledovat při výběru kloubní výživy.

  • Obsah základních látek pro stavbu chrupavky – kloubní výživa by měla obsahovat klíčové složky jako kolagen, chondroitin sulfát a glukosamin sulfát pro stavbu kloubní chrupavky
  • Protizánětlivé účinky – důležité jsou také látky, které pomáhají snižovat zánět a otoky v kloubech. Mezi ně patří MSM (methylsulfonylmethan), rostlinné výtažky jako Boswellia serrata, kurkumin, zázvor a další.
  • Obsah vitamínů – zejména vitamín C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek a kostí nebo vitamíny D a K, které přispívají k udržení normálního stavu kostí
  • Forma a dávkování – věnujte pozornost tomu, zda preferujete prášky, kapsle, žvýkací tablety nebo tekutou formu. Dávkování by mělo být pohodlné a snadné na dodržování.
  • Účinnost a recenze uživatelů – před zakoupením je dobré se podívat na recenze a zkušenosti ostatních uživatelů. Některé produkty jsou osvědčené a mají dlouhodobě pozitivní hodnocení.
  • Cena za denní dávku – každý má svou cenovou hranici jinde, přesto je důležité vždy zohlednit, za jakou cenu jste ochotni si přípravek na klouby pořídit. Příliš nízká cena výrobku zas nemusí přinést efekt kvůli menší kvalitě účinných látek.
  • Určení pro lidi – existuje řada kloubních výživ určených pro zvířata (koně, psy, kočky atd.), dávejte si tedy pozor, že skutečně vybíráte kloubní výživu pro lidi, která je vám doopravdy určena

Naopak co bychom vám nedoporučovali řešit, je:

  • Doporučení reklam – v TV, letácích či na internetu
  • Popularita – i když je kloubní výživa populární, nemusí být nutně nejlepší na trhu, proto je lepší se podívat na více možností
  • Krátkodobé výsledky – po týdnu užívání kloubní výživy se zázrak nekoná? Není divu, účinné látky totiž často nestihly zapůsobit. Dejte kloubní výživě dost času, aby mohla ukázat opravdový efekt, nejlépe ji užívejte alespoň 2–3 měsíce

Srovnání nejlepších kloubních výživ

Na základě výše uvedených kritérií jsme pro vás připravili srovnání několika populárních kloubních výživ. Každý z produktů má své specifické vlastnosti a je vhodný pro různé potřeby a preference.

1. Zlatý muflon

Nejlepší dostupné složení na trhu.

Zlatý muflon

Zlatý muflon je jedním z nejlépe hodnocených produktů na trhu. Obsahuje komplexní směs látek, které podporují zdraví kloubů, včetně kolagenu, glukosaminu, chondroitinu a MSM. Navíc je obohacen o rostlinné výtažky jako Boswellia serrata a kurkumin, které mají silné protizánětlivé účinky. Díky vyváženému složení a vysoké účinnosti je Zlatý Muflon skvělou volbou pro ty, kteří hledají kvalitní kloubní výživu.

90 %

Cena za denní dávku:od 10,38

 

  • Obsah základních látek pro stavbu chrupavky: Ano. Glukosamin, chondriotin, kolagen.
  • Protizánětlivé účinky: Ano. Boswellia serrata a kurkumin.
  • Obsah vitamínů: Vitamín C, K a D.
  • Další účinné látky: Dále také zinek a kyselina hyaluronová.
  • Forma a dávkování: Měkké tobolky, dobře se polykají. 3–6 tobolek denně.
  • Účinnost a recenze uživatelů: Velmi dobré. V našem testu se prověřil účinek za 3 měsíce. Testerka byla sportovkyně a pocítila zlepšení v oblasti kolenních kloubů. Ostatní uživatelé na Zboží.cz a dále potvrzují pozitivní účinek.
  • Určení pro lidi: Ano.

 


2. Animal Flex

Složení pro sportovce.

Animal Flex Universal

Animal Flex je oblíbený zejména mezi sportovci díky svému bohatému složení. Obsahuje nejen kolagen, glukosamin a chondroitin, ale také celou řadu vitamínů a minerálů, které podporují celkové zdraví kloubů. MSM a rostlinné extrakty zajišťují silné protizánětlivé účinky. Užívá se 5 tablet a 3 kapsle denně, což může být pro některé náročnější. Nabízí ale díky tomu vyšší množství účinných látek v denní dávce.

80 %

Cena za denní dávku:od 25 Kč

 

  • Obsah základních látek pro stavbu chrupavky: Ano. Glukosamin, chondriotin.
  • Protizánětlivé účinky: Ano. MSM, kurkuma, zázvor, Boswellia serrata
  • Obsah vitamínů: Vitamín C, E
  • Další účinné látky: Zinek, selen, mangan, kvercetin, kyselina hyaluronová, černý pepř, bromelain.
  • Forma a dávkování: 1 sáček s 5 tabletami a 3 kapslemi. Celkově tedy 8 prášků denně.
  • Účinnost a recenze uživatelů: Velmi dobré. V našem testu se prověřil účinek za 3 měsíce. Sportovec uváděl, že mu pomohl při zátěži zredukovat bolest kloubů, pochvaloval si také silné složení. I ostatní hodnotí Animal Flex pozitivně, jediné co jim vadí je vysoký počet polykaných tablet za den a poměrně vysoká cena.
  • Určení pro lidi: Ano. Především pro sportovce.

 


3. Inca Collagen

Prémiový mořský kolagen.

Inca Collagen

Inca Collagen je prémiový kolagenový doplněk, který se vyznačuje vysokou čistotou a bioaktivitou. Je ideální pro ty, kteří hledají kvalitní zdroj kolagenu pro podporu kloubů, kůže a dalších pojivových tkání. Obsahuje kolagen typu I, II a III, přičemž pro pohybový aparát je důležitý především kolagen typu I a II. I přestože chybí v Inca Collagen další účinné látky, lidé si ho velmi pochvalují, protože má pozitivní účinek.

75 %

Cena za denní dávku:od 40 Kč

 

  • Obsah základních látek pro stavbu chrupavky: Kolagen typu I, II a III.
  • Protizánětlivé účinky: Ne.
  • Obsah vitamínů: Ne.
  • Další účinné látky: Žádné.
  • Forma a dávkování: 1 sáček denně rozmíchat do pití.
  • Účinnost a recenze uživatelů: Velmi dobré. V našem testu se prověřil účinek za pár měsíců. Inca Collagen užíval muž ve vyšším věku na bolest kloubů (63 let). Po pár měsících mu pomohl zlepšit stav kloubů i kostí, takže si doplněk chválil. Ostatní také potvrzují účinek. Nevýhodou je však absence dalších látek a vysoká cena. Jinak se jedná o kvalitní výrobek s širokou škálou účinků.
  • Určení pro lidi: Ano.

Další kloubní výživy

4. Alavis Triple Blend

70 %

Alavis Triple Blend je původně vyvinut pro koně, ale díky své silné receptuře se stal oblíbeným i mezi lidmi. Obsahuje kombinaci kolagenu, glukosaminu, chondroitinu a MSM, které podporují regeneraci kloubů a zmírňují záněty. Alavis je známý svou vysokou koncentrací aktivních látek a rychlým nástupem účinku.


5. Colafit

70 %

Colafit je čistý kolagen v jednoduché formě kostek, které se snadno užívají. Je vhodný pro ty, kteří hledají minimalistickou kloubní výživu bez dalších přísad. Colafit je známý svou vysokou kvalitou kolagenu, který je snadno vstřebatelný a má prokazatelné účinky na klouby. Nevýhodou je nízký obsah účinné látky.


6. Kloubus

70 %

Kloubus je český produkt, který se pyšní komplexním složením zahrnujícím nejen kolagen, glukosamin a chondroitin, ale také MSM, Boswellia serrata a vitamíny. Tento přípravek je oblíbený pro svou snadnou uživatelskou formu v podobě prášku, který se rozpustí ve vodě.


7. Flextor

65 %

Flextor je další komplexní přípravek, který kombinuje klíčové látky pro podporu kloubů s rostlinnými extrakty a vitamíny. Jeho složení je navrženo tak, aby podporovalo regeneraci chrupavek, zmírňovalo záněty a poskytovalo dlouhodobou ochranu kloubů.


8. Ostefit

60 %

Složení Ostefit je přínosné pro zdraví kloubů. Obsahuje glukosamin, chondroitin, kolagen a další látky, které podporují pevnost kostí a zdraví kloubů.


9. Geloren

55 %

Geloren je unikátní kloubní výživa ve formě želatinových kostek. Obsahuje kombinaci kolagenu, kyseliny hyaluronové a chondroitinu, které podporují zdraví kloubů a pojivových tkání. Je oblíbený pro svou snadnou uživatelskou formu a příjemnou chuť.


10. Geladrink Forte

55 %

 

Geladrink Forte je komplexní nápoj, který obsahuje kolagen, glukosamin, chondroitin, MSM a vitamíny. Je navržen tak, aby podporoval regeneraci a ochranu kloubů při pravidelném užívání. Tento přípravek je oblíbený zejména pro svou formu nápoje, který se snadno vstřebává.


11. Proenzi Intensive

50 %

Proenzi Intensive nabízí komplexní složení, které zahrnuje glukosamin, chondroitin a kolagen, což jsou klíčové látky pro zdraví kloubů. Kromě toho obsahuje vitamin C, který přispívá k tvorbě kolagenu, a další důležité látky pro podporu zdraví kostí a chrupavek. Tento produkt je oblíbený díky své snadné formě tablet a vyváženému složení.


12. Barny’s Klokan

50 %

Barny’s Klokan kombinuje výtažky z rostlin, kolagen a další aktivní složky, které podporují zdraví kloubů a pohybového aparátu. Produkt je známý svým vyváženým složením, které zahrnuje kolagen typu I a II, a je oblíbený mezi lidmi hledajícími přírodní řešení pro své klouby a vazy. Klokan je také snadno dostupný ve formě kapslí, což usnadňuje jeho každodenní užívání.


13. GS Condro Diamant

50 %

GS Condro Diamant je komplexní kloubní výživa, která obsahuje glukosamin sulfát, který je nezbytný pro stavbu a regeneraci chrupavek. Tento přípravek je dále obohacen o vitamin C a další složky, které přispívají ke správné funkci kloubů a kostí. Produkt je oblíbený pro svou vysokou kvalitu a dlouhodobé účinky při pravidelném užívání, což z něj činí jednu z nejvyhledávanějších kloubních výživ na trhu.


14. FlexiMed

45 %

FlexiMed je kloubní výživa, která kombinuje kolagen, glukosamin a chondroitin se silným protizánětlivým účinkem MSM a kurkuminu. Tento doplněk stravy je navržen tak, aby poskytoval komplexní podporu kloubů, kostí a svalů. Obsahuje také vitamíny C a D, které napomáhají vstřebávání klíčových látek a podporují celkové zdraví pohybového aparátu. FlexiMed je dostupný ve formě kapslí, které se snadno užívají, a je ideální volbou pro lidi hledající všestrannou kloubní péči.


15. Proenzi 3 Plus

45 %

Proenzi 3 Plus je další z oblíbených produktů pro podporu kloubů. Obsahuje tři hlavní aktivní složky – glukosamin, chondroitin a kolagen typu II, které společně přispívají k regeneraci kloubů a chrupavek. Produkt je doplněn o MSM a extrakt z Boswellia serrata, což zajišťuje protizánětlivé účinky a zmírňuje bolesti kloubů. Proenzi 3 Plus je vhodný pro dlouhodobé užívání a doporučuje se zejména pro starší osoby nebo sportovce.


16. Collalloc

45 %

Collalloc je kolagenový doplněk, který nabízí čistý mořský kolagen bez dalších přísad. Je zaměřen na podporu zdraví kloubů, pleti a vlasů. Collalloc je ideální pro ty, kteří preferují jednoduchý produkt s jednou účinnou látkou, který je snadno rozpustný ve vodě a podporuje celkovou regeneraci pojivových tkání.

Další kloubní výživa

Zde je seznam dalších doplňků stravy na klouby, které se do hlavního srovnání nevešly kvůli slabší účinnosti látek nebo méně komplexnímu složení. Tyto produkty mohou být užitečné pro lehčí potíže nebo jako doplněk z jiných důvodů:

  • Priessnitz Kolageny + Boswellie – Obsahuje zajímavé složení kolagenu s vitamíny a boswelií, ale chybí mu glukosamin a chondroitin.
  • Flexit Gelacoll – Kolagenový doplněk zaměřený spíše na prevenci než na intenzivní léčbu.
  • Arthrona 1000 – Obsahuje glukosamin sulfát a vitamín C, ale chybí další klíčové složky jako chondroitin nebo MSM.
  • JutaVit Glukosamin + Chondriotin + MSM + vitamín D a C – Kombinace základních látek, která však nepřinesla kýžený účinek.
  • Ortho3000 – Jednoduché složení s glukosaminem, zaměřené na mírné kloubní potíže.
  • Amix OSTEO GELATIN – Účinné složení kolagenu s želatinou a MSM, slabší složení, které může pomoci při mírnějších potížích.
  • Pharma Nord Bioaktivní Q10 – Zaměřen na zlepšení energetického metabolismu buněk.
  • Wobenzym – Obsahuje směs enzymů pro zlepšení regenerace a snížení zánětu, ale s omezeným účinkem na klouby.
  • Gelatina Plus – Obsahuje kolagen a vitamín C, ale chybí další klíčové složky pro klouby.
  • Kolagen Hyaluronic – Zaměřen na podporu kůže, s nižší účinností pro kloubní problémy.
  • GS Koenzym Q10 – Podporuje energetický metabolismus a regeneraci, ale bez specifických složek pro klouby.
  • Orthohelp Collagen – Jednoduché složení s kolagenem, určené pro podporu kloubní elasticity. Bohužel aktuálně nedostupný.
  • Enzymax R – Obsahuje enzymy pro podporu regenerace, ale chybí základní kloubní složky.
  • Collagen Beauty – Zaměřený více na podporu pleti než kloubů, ale může mít mírný vliv na kloubní tkáně.

Tyto doplňky mohou být vhodné pro osoby s mírnými kloubními potížemi nebo jako doplněk určený k jiným potížím. Při výběru kloubní výživy je důležité zohlednit vaše specifické potřeby a konzultovat vhodnost doplňku s odborníkem.

Závěr

Všechny uvedené produkty mají své přednosti a jsou osvědčenými prostředky pro podporu zdraví kloubů.

Zdroje k článku:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3456914/ – Role glukosaminu v léčbě osteoartrózy (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/build-healthy-bones – 10 přírodních způsobů, jak vybudovat zdravé kosti (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/osteoporosis-supplements – Mohou doplňky stravy pomoci s prevencí osteoporózy? (anglicky)

https://gelenk-klinik.de/gelenke/gelenkschmerzen.html – Bolesti kloubů: příčiny, terapie, svépomoc a výživa (německy)

https://www.zlatymuflon.cz/

https://www.zbozi.cz/obchod/207768/

https://allnutrition.cz/Universal_Nutrition_Animal_Flex-opis2377.html?hgtid=f6e4f43c-e609-44b4-8865-63f0a82d9212#wartosci

https://doplnky-stravy-klouby-kosti-svaly.heureka.cz/universal-animal-flex-44-sacku/#prehled/

https://doplnky-stravy-vlasy-nehty-plet.heureka.cz/inca-collagen-morsky-kolagen-3-x-30-sacku/#prehled/

https://www.incacollagen.cz/

 

Srovnání kloubních výživ: Jak vybrat tu správnou?
5 (100%) 1 hlasů
Máte vlastní zkušenost? Podělte se o ni s ostatními. Budou vám vděční.

Zanechte své hodnocení nebo dotaz

Register New Account
Obnovit heslo